* VVB steunt Schotland en Catalonië

Delegaties van de Vlaamse Volksbeweging naar Barcelona en Edinburgh

De Vlaamse Volksbeweging zal morgen donderdag 11 september met een delegatie (een twintigtal militanten) aanwezig zijn op de ‘Diada’, de nationale feestdag van Catalonië. Volgende week stuurt de vereniging ook een waarnemer naar Schotland op de dag van het referendum over Schotse onafhankelijkheid. Beide activiteiten passen in de samenwerkingsverbanden voor zelfbeschikking en onafhankelijkheid die werden opgezet met Europese partners in Schotland, Catalonië, Baskenland, Zuid-Tirol, Veneto… (ICEC – International Commission for European Citizens & EPI – European Partnership for Independence).

Morgen worden in de Catalaanse hoofdstad zowat 2 miljoen aanwezigen verwacht. Deze ‘Diada’ wordt een hele bijzondere editie. Niet alleen is het dit jaar 300 jaar geleden dat Catalonië zijn politieke zelfstandigheid verloor, de mobilisatie is ook bijzonder groot omdat de Catalanen de druk willen opvoeren in verband met het referendum over onafhankelijkheid dat hen voor 9 november is beloofd. De Spaanse regering blijft zich ertegen verzetten en sommige Catalaanse partijen lijken te aarzelen om door te zetten. Daarom zullen de betogers morgen langs de grote boulevard een gigantische ‘V’ gaan vormen, voor ‘votar’ (stemmen): de Catalanen eisen het recht om te mogen stemmen over hun eigen toekomst.

Een aantal leden van de Vlaamse Volksbeweging zijn al sinds zondag in Catalonië. Ze waren eregasten op een meeting Arenys de Munt, waar enkele jaren geleden de eerste lokale volksraadpleging plaatsvond, die later uitgroeide tot de massabeweging die de referendumbeweging nu is geworden. Morgen zal de VVB mee optrekken in de manifestaties rond de ‘V’ en bemannen ze een Vlaamse stand op het centrale plein. VVB-vertegenwoordigers zullen ook deelnemen aan debatten rond de kwestie ‘de EU en het zelfbeschikkingsrecht’.

Volgende week zal de Vlaamse Volksbeweging ook een bestuurslid afvaardigen naar Schotland.

De gebeurtenissen in deze twee naties in West-Europa zijn van grote betekenis voor Vlaanderen. Ze tonen aan dat zelfbeschikking niet slechts een wensdroom is van enkelen, maar een politiek doel van velen in de betrokken landen. En zeker in Schotland wordt vandaag aangetoond dat het niet slechts een utopische droom is maar een reële optie die morgen werkelijkheid kan worden.

De Vlaamse Volksbeweging wil met haar aanwezigheid Catalanen en Schotten een hart onder de riem steken maar ook lering trekken uit de dynamiek die de independentisten in beide landen hebben weten tot stand te brengen.