OVV-persbericht 27 september 2013 “Laat Vlaanderen de Brusselse Vlamigen los?”

Persbericht 27 september 2013

Laat Vlaanderen de Brusselse Vlamingen los?

De voorbije dagen keurden CD&V, SP.a, Open VLD en Groen de overdracht van de kinderbijslagen en een klein deel van de gezondheidszorg aan de GGC (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie) goed. Dat is schadelijk voor Vlaanderen en maakt elke solidariteit tussen Vlamingen in en buiten Brussel onmogelijk. Het was logischer en werkzamer geweest deze bevoegdheid aan VGC en Cocof over te dragen.
In de GGC genieten de Vlamingen inspraak, maar ze zijn er zwaar in de minderheid. In theorie zou de GGC collegiaal moeten beslissen, dus met instemming van de Vlaamse minister in de Brusselse regering. Maar dat vetorecht blijkt volledig uitgehold. De Brussels-Vlaamse politici leggen zich uiteindelijk steeds neer bij de beslissingen van de Franstalige meerderheid.
De ‘institutionele meerderheid’ (met CD&V, Open VLD, SP.a en Groen) besliste dat 100% van de kinderbijslagen en 77,8% van de overgehevelde delen van de gezondheidszorg naar de GGC gaat.
Daarvoor laat Vlaanderen Brussel en de Brusselse Vlamingen los. Wallonië laat Brussel echter niet los. Integendeel. De vier Franstalige partijvoorzitters beslisten dat de basisprincipes voor het uitoefenen van die nieuwe bevoegdheden geregeld zullen worden door een Brussels/Waals decreet. Ze willen geen verschil zien in uitkeringen of werking tussen Brussel en Wallonië. Zo worden de Brusselse Vlamingen voor al deze bevoegdheden ingelijfd door ‘Wallo-Brux’. De Vlaamse ministers in de gewestregering werden bij die beslissing buiten gesloten. De Vlamingen worden in de GGC dus politiek geweerd, maar ze zullen financieel wel veel meer moeten bijdragen.
Slaapt de leiding van CD&V, SP.a, Open VLD en Groen?
Toen het Vlinderakkoord bekend geraakte protesteerden Vlaamse verenigingen en het OVV tegen het toewijzen van quasi alle nieuwe gemeenschapsbevoegdheden aan de GGC. Dat maakt directe solidariteit tussen alle Vlamingen immers onmogelijk. Dat komt neer op het doorknippen van de band van de Brusselse Vlamingen met de rest van Vlaanderen. CD&V, OpenVLD, SP.a en Groen wezen die kritiek af, als zou het maar om een detail zonder praktische gevolgen gaan.
De partijen in de federale regering en Groen keurden die wetten goed. Deze zijn vergrendeld met speciale meerderheden op federaal vlak. Deze hervorming is een grote stap in het verzwakken – en later mogelijk uitschakelen – van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel.
Het enig resterende bruikbare Vlaamse verzet is een massale stem van de Vlamingen op partijen die deze discriminatie van de Brusselse Vlamingen niet aanvaarden.
Namens het Dagelijks Bestuur van het OVV
Robrecht Vermeulen, voorzitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s